Forskningsgruppen ledes av Marianne K. Bahus og Camilla Herlofsen.
Camilla Herlofsen har en master i spesialpedagogikk, samt to grunnfag i juss fra Universitetet i Oslo. Hun har arbeidet i grunnskolen som spesialpedagog og om spesialpedagogisk rådgiver i Statped. Herlofsen disputerte ved det utdanningsvitenskapelige fakultet i mai 2014. Doktorgraden fokuserte på hvordan lærere og ansatte i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) anvender regelverket om spesialundervisning. Herlofsen har siden 2013 arbeidet ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Agder og underviser både innenfor spesialpedagogikk, grunnskolelærerutdanningen og etter-og videreutdanning. Herlofsen sitter også i arbeidsgruppen til PROFUND (Profesjoner i samspill) som arrangerer tverrfaglig undervisning for 6 profesjonsstudier.
Marianne K. Bahus er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har i flere år arbeidet som advokat i Kristiansand, samt som timelærer i etikk ved juridisk fakultet i Oslo. Bahus disputerte ved det medisinske fakultet (Institutt for helse og samfunn, Senter for medisinsk etikk) i april 2014. Bahus er i dag emneansvarlig for velferdsrett ved Institutt for rettsvitenskap ved Universitetet i Agder.
Samarbeidet mellom Institutt for pedagogikk og institutt for rettsvitenskap ved Universitetet i Agder startet høsten 2016, og siden høsten 2017 har samarbeidet vært formalisert.
Presentasjon av forskningsgruppens medlemmer:
David Lansing Cameron er professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder. Cameron har PhD fra Kent State University, Ohio og har brede forskningsinteresser innenfor utdanningsfeltet. Han forsker på blant annet lærers, spesialpedagogers og assistenters kompetanse i å tilpasse undervisning for barn med spesielle behov, læreres holdninger til elever med ulike evner og behov, og organisering og politisk styring av spesialpedagogisk støtte i skole og barnehage.
Jeffrey Hall har en Ph.d. i utdanningsvitenskap fra Universitetet i Oslo (2016), og avhandlingen undersøkte felles nasjonalt tilsyn som styringsverktøy. I tillegg har han mastergrad i utdanningsledelse, PPU og er cand. mag. innenfor samfunnsvitenskap og humaniora. Før forskerkarrieren hadde han lang fartstid i skolen i ulike roller, de siste fire årene som mellomleder på ungdomstrinnet. Hall jobber for tiden med tre ulike forskningsprosjekter som dekker følgende temaer: frafall i skolen, evaluering av fagfornyelsen og et komparativt prosjekt om samarbeid mellom lokale myndigheter og skoler for å støtte unge med flyktningbakgrunn. Han er faglig ansvarlig for masterprogrammet i utdanningsledelse og EVU-tilbudene ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO.
Janaina Hartveit Lie har en master i pedagogikk, samt bachelorgrad i juss fra Universitetet i Agder (UiA). Hartveit Lie disputerte ved UiA i januar 2021. Doktorgraden satte søkelys på om ungdomsskoleelever med rett til spesialundervisning medvirker i arbeidet med individuelle opplæringsplaner. Hartveit Lie har siden 2016 arbeidet ved Institutt for pedagogikk ved UiA og underviser innenfor spesialpedagogikk og etter- og videreutdanning.
Monica Strømland er utdannet statsviter fra Universitetet i Agder. Hun har arbeidet med barns rettigheter ved Sørlandet Sykehus, Avdeling for Barn og Unges Psykiske helse (2015 – 2019). Strømland er nå i sluttfasen med en tverrfaglig doktorgrad ved fakultet for helse- og idrett innenfor fagfeltene helse, juss og statsvitenskap. Tema for doktorgraden er barnekonvensjonen med fokus på barns beste og barns rett til å bil hørt i en barnevernfaglig kontekst. Strømland var prosjektleder for evaluering av barnevernsutdanningen i 2020. Strømland er ansatt ved institutt for psykososial helse som emneansvarlig for Master i psykososial helse og samfunnsfaglige emner i vernepleierutdanningen.
Hadi Strømmen Lile er førsteamanuensis ved Institutt for velferd, ledelse og organisasjon ved Høgskolen i Østfold. Han er rettssosiolog med en mastergrad og en PhD fra Norsk senter for menneskerettigheter, samt en mastergrad i Peace and Conflict Studies fra University of Ulster. Han har vært sjefsredaktør for tidsskriftet Kritisk juss i seks år, vært seniorrådgiver i Redd barna og rådgiver for Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter. Lile er forfatter av boken “International Law on the Aims of Education”. I tillegg har han publisert en rekke artikler I tidsskrift og kapitler i bøker om minoriteter, urfolk og barns rettigheter, ofte med et fokus på skole og opplæring.
Christian Lomsdalen er stipendiat i religionsvitenskap/-didaktikk knyttet til lektorutdanningene ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Doktorgradsprosjektet hans har som mål å utforske enkeltlæreres og skolers praksis knyttet til fritaksretten i grunnskolen slik vi finner den i Opplæringsloven §2-3a. Lomsdalen har fra tidligere mastergrad i religionsvitenskap fra Universitetet i Bergen fra 2019 om klagesaker og henvendelser til statsforvalterembetene knyttet til samme paragraf. Lomsdalen har også mastergrad i freds- og konfliktstransformasjon fra Universitetet i Tromsø fra 2012, praktisk-pedagogisk utdanning fra Universitetet i Bergen fra 2013, og bachelorgrader i statsvitenskap fra NTNU fra 2009, religionsvitenskap fra Universitet i Bergen fra 2017, og historie fra Universitet i Bergen fra 2021. Lomsdalen har videre arbeidet som Universitetslektor II ved Universitet i Bergen studieåret 2020/2021 og arbeidet som lærer i norsk skole fra 2010, primært sett i videregående skole.
Forskningsgruppe
